falo.se 15 år

falo.se, 2004

QUAKE II

Jag satt på Core Link 2003. Jag jobbade som HMI/PLC-programmerare. Kul jobb med programmering i C/C++ och lika delar framför datorn och att vara ute i Hallen och provköra maskinerna.
Kanske hade vi spelat en match Quake II på lunchrasten innan jag kom på att, såklart ska jag ha en domän! Kort namn är tvunget så jag grunnade någon dag. Man har ju läst Uti Vår Hage sedan barnsben. Det var grannen Stefan som visade och lärde mig flabba till goa avsnitt i tidningen 91:an.

falo

Det blev alltså falo.se. Det finns vissa likheter mellan mig och huvudpersonen Faló. Kulmage, löpare och ibland inte den mest ödmjuke varelsen.
Så. Igenkänning med huvudkaraktären, hedra världens bästa serie, kort namn och visst går det att skapa något med Falkenberg sen när jag fixar företag. (Inte lätt)

Sur gubbe

Till en början använde jag hemsidan till att lägga upp lite pågående projekt som alla möjliga installationer av Linux, programmeringsprojekt med 3D-berg från orienteringskarta i OpenGL och såklart fotogallerier.
Jag var även riktigt sur då jag genomgick en kul tvist om barnen i familjerätt och domstolar. Man ska inte dämma upp sina känslor. Så en stackars bonnläpp som hävde (häver) massa förorenat vägmaterial i mina hemskogar fick ta emot all ilska. Sur gubbe på förtid liksom. Lite bilder från skogen visade jag då.

Falkenbergs Landskapsoptimering

2006 satt jag på Lokaldelen. Systemutvecklare. C/C#. XML-och SQLServer-maestro. På fikarasterna kikade jag på paramotorfilmer på YouTube. När jag sprang 3km rundan hemma i Blixtorp fantiserade jag om att jag flög någon meter ovan åkern. Waoow! Färdigopererad för Ulcerös Colit. Fortfarande rättsligt tvistande om barnen. Det kommer ett inlägg om det en gång.
På ett möte snackade vi om 360-turer och att man kunde annonsera i detsamma. Jag hintade min kollega/chef Jani “Hur svårt kan det vara” Minler innan mötet och hon sa att
– Det där fixar la du, Martin!?
Klart jag kunde. Jag gjorde några 360-turer i städer i Lokaldelens regi. Samtidigt engagerade jag mig i en planerad, havsbaserad park utanför Falkenberg. Skottarevet.

Fy vad fula fotomontage! De visar ju inte ett smack hur det kommer se ut. Sönderpixlade och samma färg som bakgrunden. Det fixar jag bättre. Det gjorde jag. Såklart vill jag ha kred för det. Så jag skickade en bild till Rädda Hallandskusten som satt klorna i mig. Kul med uppskattning. Karriärstänk har jag inte sysslat med förrän 2018.
Det tog några månader innan jag började få in jobb från de som vill bygga och inte stoppa vindkraftsutbyggnaden. Mer pengar där visade det sig 🙂
Jag träffade Annelie Häggström på ett öppet samråd om Hjulebergsparken för att fjäska in mig hos Vattenfall. Gick bra. Jag ville såklart jobba med mina hemmatrakter och hon tyckte det var smart att anlita en lokal flane.

Tjo baby! Jag ska starta eget!! Enskild firma – enkelt, F-skatt – enkelt, falo – nej! Det gick inte att registrera då det är ett familjenamn. (Lyllos). Jag fick helt enkelt grunna. Jag tänkte ju att det skulle vara döenkelt att få in Falkenberg i företagsnamnet. Hej och iväg med det korta, fina namnet alltså. Företaget fick heta Falkenbergs Landskapsoptimering! Som pysslade med fotomontage för att visa landskapspåverkan vid byggnationer.

Hej och iväg

Innan jag sade upp mig för att bli min egen bäste, själve dräng bootade jag upp lokaldelens dator med min externa hårddisk på kvällar och helger. Jag jobbade på Falodisken. Lätt att hålla isär anställning och eget. Bytte företagsnamn till FaloVind.
Alla inom vindkraftsbusinessen har “vind” i sina företagsnamn. Tänk så många gånger jag fått förklara för mina kostymkunder var Falo i namnet kommer ifrån. På olika språk.
– It is a head character in a swedish cartoon…strip. Famous cartoon….anyway. Hrm. Do have any vind power projects ongoing?

Det rullade på fint. 360-fotografering för Lokaldelen. Vindkraftsfotomontagejobben trillade in. Många sena nätter för att hålla alldeles för snäva deadlines. Pengar fanns för att köpa en första paramotor med “falo.se” i (rödvit). Pengar fanns faktiskt senare till att köpa en ny paramotor och ny skärm (grå/svart). Halleluja och hans morsa!! (Inlägg om religion kommer)

Tvisten (den rättsliga) var över. Delad vårdnad och växelvist boende. Tjoho! Barnen fick åka med ut på fältjobb.
Pappa dog – blev lite yr och ville göra något annat. Johannes på Triventus frågade lite då och då om jag inte skulle komma och sätta mig hos dem?

Cirkeln sluten

Jag började på Triventus. De som jag ringt och frågat efter vilken typ av snurror de skulle sätta i havet när jag ville vara frän inför motståndarna. Det var en kul tid. Vindkraften blomstrade. Triventus gasellblomstrade!
– Resa till Östersund på möte? Bara åk!
Alla var glada. Hausse på börsen.

Men faaasen. Jävrar vad de fakturerar! Här sitter jag längst in med en massa visualiseringsidéer. Utan kundkontakt. Nae. Så efter ett år på Triventus, under dess storhetstid, kilade jag vidare. Nybliven ägare till nybyggt, svindyrt hus och nybliven pappa. Feg? Inte så mycket.

Hustomte

Inte dyr, noggrann, snabb och full av idéer. Klart FaloVind blomstrade. De största företagen som kunder. Hustomte på E.on och Vattenfall. Tänk om jag hade haft vett att ta rejält med betalt. Då hade jag haft…vettifasen. Pengar i en hög?

Goa resor i Sverige och Norge. Luriga soloresor bland bybor som inte var helt nöjde med vindkraft på deras bakgård. Flyg långt upp i Norge med syster Mathilda och vandringar på fina fjäll för att hitta de bästa fotopunkterna.

Jag satt med Häggströms på Köpmansgatan först. Sedan på Huscentrum.

Men. Jäklars vad det är likt. Samma arbete hela tiden på kammaren. Jag och den svampiga gråe behöver ny input! Kartor. Jag är glad i kartor.

Jag såg en jobbannons som GIS:are på Varbergs kommun. Sökte och fick detta.

Men inte vill man släppa firman. Kul och utvecklande jobb i Varberg, Kartor, programmering och databaser alltså! Det är fina grejer. GIS! Jag jobbade bara med öppen källkodsprogram även som anställd. Att gå den alldagliga köpevägen lär man sig inte mycket på.
Rätt stressigt eftersom det ramlade in fler och fler vindkraftsjobb.
Länge hade jag tänkt att, fasen vad kul det hade varit att jobba lokalt också.

Inte bra på något

Lite genomgående för Falo. Två hjärnhalvor. Konstnär och ingenjör. Anställd och egen. Man vill ju jobba med båda deghalvorna. Är man förveten så hinner man inte djupna i ämnena, utan man är nöjd med att lära sig och säga att
– Jahapp. Nu kan jag det.
Det ligger många olika tekniker i Research-mappen på servern….mer om det i senare inlägg.

2016 väl? Efter två fina år på Varbergs kommun var det dags att bli egen på heltid igen. Vindkraftsjobben fanns där in och jag hade fått en nytändning på ny business, film! Ett inlägg om Falkenbergsfilmen – the true story kommer.

Falo 3.0

Jag stripade upp bilen och försökte till och med fixa fina registreringsskyltar. Det gick inte alls. Det gjorde inte bilen heller. Den var perfekt att hysta in en massa barn, barnvagnar eller paramotorn i. Men, den döden dog.
Men fasen, nu kör jag på igen. Faaaalo! Klart man ska ha en leasingbil! Jag beslagtog grabbarnas hängrum på andra våningen. De satt ändå aldrig där. Inredningen köpte jag billigt från Triventus dödsbo. Triventus-cirkeln slöts slutligen slut.
Men efter ett tag blev det lite ensamt. En trevlig nöjesprofil i stan erbjöd plats på hans kontor. Men jag satte mig hos Kosmonaut. Där finns det jävra massa drivet folk och full fart framåt.

Kors! Filmjobben ramlade in. Vindkraftsjobb likaså. Fick asa till korset och köpa mig ett Macskrälle och Final Cut Pro för att, vahettede, kunna jobba som proffs. Köpte tillochmed licens till Photoshop för att prova sin fiende. (Använder PS på Mac och GIMP överallt annars numera)

Men vad massa småjobb och deadlines. Jag började märka av den där väggen de snackar om. Inget mjäkigt om att det är lite stressigt. Utan den där djupa versionen. Vet ni. Jag lade ner stressen. Kunderna fick vänta och det gick faktiskt helt förträffligt. De som inte kunde vänta fick helt enkelt kila vidare.
Jag fick en trist diagnos. Inlägg om den kommer på annan blogg/sida.

Nu hade jag provat att jobba lokalt och att skapa film. Nu kunde jag det. Vindkraften började dala också. Jag såg en annons från Tomal och skickade ett meddelande om att behöver ni konsulter så säg till. Slutade med ett jobberbjudande. PLC och maskinprogrammering? Ja det kan väl vara kul. Jag tyckte det var döroligt när det begav sig. Ska cirkeln slutas där med? Fränt!

Karriärtänk

Det skulle den inte. Det var en fjärran tid. Jag satt där ett par månader innan jag förstod att vad fasen, det kanske är slut på att flyga runt som en jävra yrboll. Snart 45 år. Bliv vid din läst din jämrans flane! Vilken av lästerna? Ett varv runt konsultfirmorna gav svaret. Eva-Maria tipsade mig om Pöyry. Jag fick tacka nej till mötet hos ÅF och fick anställning hos Pöyry i Göteborg. (Nu har ÅF och Pöyry gått ihop)

Såklart måste man ha mjukt nu när jag jobbar med hårt. Alltså konstnären ropar någonstans innifrån. Se deghalvorna ovan. Så jag har börjat ta upp tecknandet.

Kartsystem. GIS, Geografiska InformationsSystem. Eller geodata. Eller data som är lägesbunden. Konsultfirma. Alltså fullt med konsulter som jobbar som konsulter gör, frihet under ansvar. Jobba hemifrån ibland. Tjabba med kollegor på kvällstid över något kul man hittat. Tjo baby. Kul på riktigt! Karriären är hittad!

Falo är evig…

The faloteaser 15 år