Skärpedjup

Image

Man är ju kattmänniska. Men hade denna jamat utanför dörren hade jag låst alla dörrar. Meeeeeoooow!

-Fint foto! Vad har du för kamera?
Den frasen har man ju hört några gånger. Fint hus. Vad har du för hammare?
Det brukar oftast inte spela så jävra stor roll vad du har för grejer. "Learn your stuff", finns det säkert ett engelskt talesätt som lyder. Alltså. Lär dig använda dina grejer så behöver du inte tro att det finns genvägar genom att köpa en värstingkamera. 

Sen finns det ju retrofolket som köper och använder de mest manuella hålkameramodellerna. Men de går igång på själva fotograferandet. 

Jävra kul med foto förresten. Det finns så himla många sidor. Fototeknik, efterbearbetning, utrustning. Konst, pixeltokar, minimalister, maximusister, mobilister, filterfantaster... nauwel...skärpedjup

Skärpedjup [skääpedjup]. Fasen håll mig till ämnet! Skärpning Martin. Fokus! (hihi)

Image

Ofta är det kort skärpedjup man talar om. Man vill kunna lyfta ut huvudmotivet genom att sätta det skarpt och verkligen kunna trycka till resten så det blir oskarpt. Som på minipandan ovan. Det som inte är skarpt kallar vetarna bokeh eller bakgrundsoskärpa. 

(Bilderna är från en utflykt häromdagen till Nordens ark och världsarvet Tanumshedes hällristningar.)

Men vad fasen är skärpedjup egentligen? Det är som det låter. Alltså:
Djupet. Det räknar man från kameran och bort från densamma. Inte upp och ner. Inte vänster och höger. Utan den sista riktningen. I objektivets riktning. Djuuuupet. Skärpedjup är hur mycket av detta djup från kameran sett som är skarpt.

Image

Skåda detta foto. Ett sådant som jag längtade efter att få se stort på datorn. Som jag tyckte att, visst fasen blev det bra. (Vitlycke hällristningar) 360-tur finns nedan. Kolla in den!

I alla fall. Skärpedjupet ger fasen i var grejerna är i fotot. Bara avståndet från kameran. I fotot ovan använde jag största bländaröppningen (minsta f-värdet) på objektivet för att få prickarna hyfsat skarpa

En sådan bild är enkel att fixa till i datorn om man inte har ett objektiv som fixar det, på optisk väg. I alla fall om det som i detta fallet är en platt yta (hällen) Klurigare att mygla till i datorn/mobilen om det är grejer på olika avstånd från kameran. Trixad bild

Mobiltelefoner med dubbla objektiv eller som på annat sätt försöker efterlikna bakgrundsoskärpa når såklart inte ända fram. (Men det funkar finemang till Facebook eller annat smått). Don efter syfte.
Gissar att algoritmen är som såhär. Man klickar på objektet eller så hittar algoritmen ett ansikte. Sedan använder den den punkten och går ut därifrån ända till den hittar ytor som skiljer sig mellan bilderna. Där är kanten. Funkar såklart dåligt ifall något är framför huvvet eller små detaljer (hår).

Jaja. Tillbaka. Skärpedjupet skiljer sig med avståndet från kameran. Kortare nära kameran för att så småningom vara oändligt vid oändligt avstånd.

Hm. Vettifasen vad detta gav. Jag får försöka skriva mer handfasta tips nästa gång.