Falo filurar kring videokameror

Lär dig dina prylar

Som alltid. Lär dig använda de prylar du har. Om du överköper dig på den där kameran med alla inställningar och funktioner, så kan det vara så att din egen kreativitet dunklas. Antingen av övertro på dess magi eller att du slutar bry dig om hur fasen den gör sin magi.

Eller för många prylar. Det är ingen höjdare det heller. En gång fyllde jag en gigantisk fotoväska med alla möjliga prylar och gick på fotoexkursion. Fotosuget försvann. För många grejer att pilla med. För många prylar som passade motiven istället för att göra något kreativt med ett enda objektiv.

SVT har rätt så feta grejer. Världsdyra stabiliserande kamerariggar med extra allt. Bara för att producera skakfilmer som lika gärna kunde varit inhämtade från ett koffeinstint fyllo med frossa utrustad med en mobiltelefon. (Dibs)

Kreativ med sakerna du har. Är det syftet med detta inlägg? Jag tror det.

Behöver du en dödsdyr kamera med möjlighet kort skärpedjup när du ska spela in videologgar? Räcker det inte med en mobilkamera eller äventyrskamera? På sin höjd utrustad med extern mikrofon om det blåser eller om den levererar kasst ljud? Sitter du med kameran på stativ kan du ju välja stilren vägg. Håller du den mot dig och rör dig så rör sig bakgrunden mer än ditt ansikte och försvinner i fokus som kort skärpedjup skulle fixat.

(Don efter mottagare. Det måste jag skriva om också någon gång. Till exelmpel att filma i 4K och sedan ha flanar med liten mobiltelefon som målgrupp. Ovärt. Eller bloggande, eller facebook/instagram. Ett filter slätar ut allt)

Har du ingen stabilisering på äventyrskameran? Sätt den på stativ. Med tyngd. Har du inget stativ. Bind fast den i något. Ryckigt kan ge actionkänsla, puls och här händer det grejer. Men skak, alltså som att man fryser, det är inget kul. Man vill helst inte låta mjukvara försöka stabilisera bilden i efterhand.

Bara kör. Filma på. Var kreativ och tänk! när du filmar. Precis som när du fotograferar. Det har man igen vid datorn eller i videoappen.

Men vad du använder för prylar. Det är inte så jävra noga.