Paramotor, nedför minnenas väg

Image

2004. Paramotor flyger förbi Steninge

2004. Under en utflykt med Hjalmar till gravkullen på berget söder om Steninge flyger det förbi en skärmflygare med motor på ryggen. Jag tänkte att det där ser härligt ut. Det ska jag göra en dag framigenom!

Det blev en del smygsurfande på paramotor när jag jobbade på Lokaldelen. När jag sprang min trötta 3-kilometersrunda i Blixtorp låtsades jag (för att inte tänka på min tröttma) att jag flög lågt utmed fältet invid vägen.

Jag fick ett presentkort på tandemflyg av familjen som födelsepresent något år. Men det var inte förrän i slutet av 2009 som det ramlade in en peng till unge herr Falo som räckte till paramotorkurs i Kåseberga och utrustning. En ny skärm, begagnad motor och en hjälm. Presentkortet bytte jag mot ett par brandgula kängor.

Image

2009. Backglidning från Kåsebergas kanter ner till stranden

Men vad tid det tog! Teorin gick snabbt med några övernattningar utanför Kåseberga. Men att få flygtimmar nog för licens. Det tog tid. Dåligt väder och svårt att få tid att åka ner. Det dröjde till 2011 innan jag hade licensen. Ett tjuvflyg hann jag med 2010. Den starten hade jag aldrig gjort nu. Flygsugen tokdåre!

2010. Första flyget hemmavid.

Jag tog PM2-behörighet 2013 i Växjökrokarna. Då passade jag på att köpa ny motor och skärm. En tyst, fin motor och en lite snabbare skärm.

Paramotorflygning är i det närmaste riskfritt om man flyger förnuftigt och i tryggt väder. Dör motorn är det bara att glida ner och landa på något fält.

2015. Ingen snabb förklaringsfilm 🙂

Flygsuget och möjligheten därtill har gått i vågor. Förra året stod motorn i garaget medan jag höll på med huset. Men nu är jag tillbaka i skärmflygarläge. Det där som betyder att man kikar igenom alla väderappar en gång per dag och kikar upp mot moln och trädtoppar för att se om det inte är flygväder.

I fredags morse kom jag på att det var dags att flyga över den där sträckan, i Blixtorp. Jag är fortfarande så tacksam. Tänk att jag flyger.

2019. Flyg runt berget